В Україні через високі ціни на паливо все більше людей обирають мопеди як альтернативний засіб транспорту.

Особливо цей вид транспорту став популярним, звичайно ж, у маленьких населених пунктах — у селах та райцентрах. На вулицях можна побачити не лише молодих людей на мопедах, а й пенсіонерів, які теж обрали цей зручний та економічний засіб пересування.

Водій мопеда отримав штраф, скріншот: YouTube

Однак не всі мопедисти знають, що для управління цим видом транспорту потрібно мати спеціальну категорію водія (А1). За її відсутності можна отримати не лише штраф, а й втратити свій транспортний засіб.

Наприклад, "Дорожній адвокат" згадує нещодавній випадок, коли водій мопеда отримав штраф у величезному розмірі — 40800 гривень. Однак, крім цього, у нього ще й відібрали можливість керування транспортом протягом п'яти років. Таке суворе покарання було застосовано через те, що водій керував мопедом без належної категорії.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Показати ще

Юристи наголошують, що реєстрація мопеда є обов'язковою процедурою, незалежно від того, чи використовується він для поїздок місцевістю чи державними дорогами.

Водії з категоріями "В", "С" чи "А" не мають права керувати мопедом. Тим, хто порушує це правило, загрожують серйозні штрафи та можливість втратити право управління мопедом.

Колекцій мопедів і мотоциклів, скріншот

За керування мопедом без категорії "А1" згідно зі статтею 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф у розмірі 3400 гривень.

Якщо людина порушить повторно протягом року, тоді покарання посилюється — штраф збільшується до 40800 грн, а також з'являється можливість втратити посвідчення водія.

Нагадаємо, цей документ патрульні не мають права вимагати: який штраф можна сміливо оскаржити

Як повідомляв "Знай.uа", штраф за ціною транспорту: українцям із самокатами та моноколесами вигадали нову порцію покарань

Знай.ua писав, українці довго будуть пішоходами: Рада заборонила використовувати "євробляхи"