Багато автолюбителів знають, що Луцький Автомобільний Завод (ЛуАЗ) відомий невеликими, і дуже невибагливими позашляховиками. Ще в далеких 80-х роках базова модель ЛуАЗ-969 морально застаріла, завод оголосив конкурс на розробку нового автомобіля.

Декілька років поспіль конструктори ламали голову над тим, що ж запропонувати для масового виробництва, і ось під кінець десятиліття з'явився цікавий "прототип" - ЛуАЗ Proto.

Про те, як виглядав останній прототип українського позашляховика, пишуть на порталі Hyser.

ЛуАЗ "Прото", скріншот: YouTube

Прототип було представлено 1989 року. Він був розроблений ленінградською лабораторією макетування НАМІ та втілював у собі останні досягнення світового дизайну.

Популярні новини зараз

Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина

Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися

Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Показати ще

ЛуАЗ "Прото", скріншот: YouTube

Машина мала незвичайний зовнішній вигляд, з плавними лініями та панорамним лобовим склом. Кузов був виготовлений зі склопластику та міг бути швидко знятий для ремонту чи заміни.

ЛуАЗ "Прото", скріншот: YouTube

Під капотом автомобіля був мелітопольський двигун МеМЗ-245 від автомобіля "Таврія". Трансмісія була розроблена заново і включала карданну передачу, що не відключається, на задній міст. Це дозволяло підвищити економіку палива автомобіля.

ЛуАЗ "Прото", скріншот: YouTube

Прототип був відправлений на випробування до Москви, але за два тижні повернувся без будь-яких змін. На той час у СРСР була економічна криза, і новий позашляховик не був у пріоритеті.

ЛуАЗ "Прото", скріншот: YouTube

У Луцьку також розроблявся свій прототип – ЛуАЗ-1301. Він був більш схожим на традиційний позашляховик, але також не був запущений у виробництво. Таким чином, ЛуАЗ Proto залишився лише прототипом і не був випущений у серійне виробництво.

Нагадаємо, такий раритет багато хто і не бачив, адже їх всього 700 у світі: у Києві знайшли унікальний "Москвич-2901".

Раніше повідомлялося, "Париж - Дакар" вже зачекався: у Дніпрі ентузіасти створили зі старого "Запорожця" ралійного монстра.

Також, лялечка, від якої погляд не відвести: дизайнер представив нову версію ЗАЗ "Славута".