Автомобільні штрафи – найпоширеніше покарання для водіїв в Україні. Багатьом автомобілістам може здатися, що після отримання штрафу за порушення правил дорожнього руху уникнути покарання неможливо. Однак юристи звертають увагу на важливу деталь, яку часто ігнорують навіть самі поліцейські: процесуальні права водія.

Ключовий момент у розгляді справ про порушення ПДР – це роз’яснення поліцейським процесуальних прав і обов’язків водія. Якщо патрульний не виконав цього обов’язку, то всі наступні процесуальні рішення, зокрема штраф, можуть бути визнані неправомірними. Юристи зазначають, що суди зазвичай скасовують такі штрафи, оскільки недотримання прав водія є серйозним порушенням закону.

Нові штрафи за порушення ПДР, фото: consoris-lawyers

Часто водії стикаються зі штрафами, які їм виписали через помилку або недбалість, але якщо поліцейський не дотримався вимоги щодо роз’яснення прав, то цей штраф може бути успішно оскаржений. Причому не має значення, чи винен водій у порушенні – головне, щоб були порушені процедурні вимоги поліцією.

Тому, якщо вам виписують штраф, але патрульний не роз’яснив ваші права, ви маєте всі підстави оскаржити таке рішення в суді. Це неочевидна, але потужна захисна можливість, про яку варто знати кожному водієві.

Популярні новини зараз

Повістки поштовим листом: ТЦК поставило новий ультиматум

Українців змусять забути про готівку: дорогі покупки тепер тільки по карті

Син голови Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи активно намагається вивести нажите із країни

Опалення буде гіршим: українцям краще зробити це швидше

Показати ще

Нагадаємо, українцям приходять космічні штрафи за автомобілі, яких у них нема: хто в зоні ризику

Раніше ми розповідали, що українців можуть довічно позбавити прав: за яке порушення чекає найсуворіше покарання

Також, перш ніж здасте на права - сім потів зійде: українцям приготували посилені вимоги до водійських іспитів