Допустима доза алкоголю в крові водія становить 0,02 проміле. Такий стандарт встановлений в українському законодавстві.

Водії, які порушують це правило, нестимуть адміністративну відповідальність. З них стягується штраф (від 17 000 до 51 000 грн) та позбавляють прав на керування терміном 10 років.

Судове засідання. Фото: скрін youtube

Однак є випадки, коли суди виправдовують водіїв, які притягуються до відповідальності за цією статтею. Про один із таких випадків розповів "Дорожній адвокат ".

Патрульним було зупинено водія, після чого йому запропонували пройти перевірку на стан алкогольного сп'яніння. На місці чоловік відмовився від експертизи та поїхав із правоохоронцями до медичного закладу. Там у результаті перевірки було зафіксовано рівень алкоголю в крові в 0,3 проміле. Щодо автомобіліста склали відповідний протокол. У суді першої інстанції його визнали винним. Там його зобов'язали сплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Також він був позбавлений прав на рік. Чоловік з таким рішенням не погодився, стверджуючи, що за кермом він був тверезий.

Популярні новини зараз

Пішов за хлібом – потрапив до армії: що треба перевіряти, перш ніж виходити з дому

Школярів переведуть на новий формат: навчатися класами більше не будуть

Літні українці загнані в глухий кут: у Мінсоцполітики анонсували перерахунок "старих" пенсій

Українців змусять забути про готівку: дорогі покупки тепер тільки по карті

Показати ще

Поїздка за кермом, фото pixabay

Адвокати в апеляційній інстанції наполягали на тому, що це допустиме порушення та покарання за нього надто суворе. У своїх доказах вони спиралися на Віденську конвенцію, згідно з якою міжнародне законодавство припускає сп'яніння за кермом на рівні 0,5 проміле. Ця Конвенція була ратифікована Україною.

Суддя погодився з аргументами адвокатів та визнав водія невинним, скасувавши вирок першої інстанції.

Тож у деяких випадках водіїв, які сіли за кермо у стані алкогольного сп'яніння, можуть виправдати. І зроблять це виходячи із закону.

Нагадаємо, що пенсіонерам краще уникати цих марок: які автомобілі радять оминати.

Раніше ми повідомляли, що штрафи за ПДР можуть скасувати: допоможе поширена помилка поліцейських.