Через погіршення погоди в Україні то сніг, то дощ. На дорогах утворюється багато калюж, заїжджаючи у які водії нерідко бризкають брудом на пішоходів.

Що в такій ситуації робити та чи можна притягнути винуватця до відповідальності? Відразу зазначимо, що окремої статті за забруднення пішохода у КпАП немає. Тому розглядатимемо це в рамках цивільного законодавства.

Ремонт дороги в Лубнах, скріншот: YouTube

Насамперед потрібно визначити, яку саме шкоду зазнав потерпілий – матеріальний чи моральний. Згідно з Цивільним кодексом, особа має право на відшкодування як матеріальної, так і моральної шкоди.

Під матеріальними збитками розуміють втрати або пошкодження майна, а також витрати на його відновлення. До матеріальних збитків відносять і втрачену вигоду – доходи, які особа не отримала внаслідок правопорушення.

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Моральна шкода полягає у фізичних та душевних стражданнях потерпілого, приниженні його честі та гідності.

Щоб домогтися відшкодування в суді, завдані збитки треба довести. Це можна зробити за допомогою письмових чи речових доказів, висновків експертів, свідчень очевидців тощо.

Наприклад, квитанції про хімчистку одягу підтвердять матеріальні збитки; відеозапис події – факт порушення; свідки допоможуть ідентифікувати порушника.

Авто в дощ та сніг. Фото Freepik

Тому у разі обливання брудом рекомендуємо негайно викликати поліцію для фіксації факту. Також варто з'ясувати, чи не було порушено правил дорожнього руху, наприклад: не зменшили швидкість перед пішохідним переходом. За таке порушення передбачено адміністративне стягнення.

Нагадаємо, водій нічого не відчує:в Україні автоматична система виписала штраф на 50 тисяч

Як повідомляв "Знай.uа", як відкрити двері, якщо вони примерзли, і як цього не допустити: поради для водіїв без стажу

Знай.uа писав, зимова небезпека для водіїв:як не забуксувати на засніженій дорозі