Для всіх наших дорогих читачів, котрі уважно стежать за новинами з автосвіту, є дуже цікава історія. Так, у квітні 2024 року у Львові презентували публіці незвичайний артефакт – старовинний мотоцикл, який пролежав у землі понад 80 років.

Цей мотоцикл минулого року знайшли у Радехівському районі Львівщини та довго реставрували, щоб нарешті уявити ретро спільноті.

Про те, хто його закопав, що за це за транспорт і чому він так довго "зберігся" в землі, розповів один з українських автоблогерів.

NSU 201 ZDL 1934 року, скріншот: Instagram

Торік у клуб Ретровики Львова зателефонували та повідомили, що на одному дворі під час земляних робіт знайшли якийсь старий іржавий мотоцикл. Пошукова команда львівських ретровиків прибула на місце і була просто здивована.

Популярні новини зараз

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"

Показати ще

Дійсно, у землі було знайдено цілий мотоцикл, як потім з'ясувалося – це німецький NSU 201 ZDL 1934 року. Мотоцикл був у повністю комплектному стані, а в його баку навіть хлюпалося паливо.

NSU 201 ZDL 1934 року, скріншот: Instagram

Під час огляду знахідки виявили ще одну цікаву деталь. Під шаром піску було не так багато іржі, яка зазвичай повністю з'їдає металеві предмети, що знаходяться у землі.

З'ясувалося, що цей мотоцикл був чимось ретельно змащений, а потім він був засипаний піском. На металі утворилася міцна кірка, яка рятувала метал від корозії. І стало зрозуміло, що цей мотоцикл можна навіть відчистити і він повстане в первісному вигляді.

NSU 201 ZDL 1934 року, скріншот: Instagram

Багато місяців шар за шаром львівський колекціонер Любомир Полюга чистив цей мотоцикл, звільняючи поверхню від піску та піщано-масляної пробки, і раптом під нею почала проступати рідна фарба. З часом NSU 201 ZDL почав виглядати таким, яким він був у 30-х роках минулого століття. А паралельно йшла пошукова робота, щоб з'ясувати причини влучення цього мотоцикла в землю.

Як розповів AUTO-Consulting Любомир Полюга, вдалося з'ясувати, що власник цього мотоцикла був ветеринаром, він непогано заробляв і міг придбати собі новенький німецький мотоцикл у двомісному виконанні.

Мотоцикл NSU 201 ZDL мав 200-кубовий двигун, який розвивав 6,5 к.с., 4-ступінчасту коробку передач і міг розганятися до 70 км/год. Коли 1939 року розпочалася Друга Світова війна і на Львівщину прийшла радянська влада, техніку у населення почали реквізувати. І щоб уникнути втрати улюбленого мотоцикла, ветиринар ретельно його змастив у кілька шарів та акуратно прикопав у дворі.

Що далі трапилося з тим власником – невідомо. Але він нікому не розповів про ту схованку. Про той мотоцикл ніхто не знав. Він так і пролежав у землі до 2023 року, допоки його випадково не знайшли під час земляних робіт.

Тепер NSU 201 ZDL 1934 можна побачити у львівському музеї Retro Garage. Він в оригінальному стані та в тій комплектації, в якій виходив колись із заводу NSU у Некарзульмі. Як з'ясував AUTO-Consulting, всього з 1934 до 1940 року було виготовлено 81 тис. мотоциклів ZD/ZDL серії. Вони були другим за популярністю після NSU Quick в ті роки.

Нагадаємо, витрачаючи мільйони та подорожуючи Європою, заступник директора "Укроборопрому" живе на широку ногу: все завдяки батькові.

Раніше повідомлялося, вставив фен у зад і включив: чоловік помер після жахливого "приколу" друга.

Також, квартири, будинки та благодійні фонди: чим володіє мер Києва Віталій Кличко.