Міністерство транспорту США розробило амбітний план щодо покращення безпеки дорожнього руху за допомогою технології V2X, яка дозволить автомобілям "спілкуватися" один з одним та з навколишньою інфраструктурою.

Ця технологія, відома як "vehicle-to-everything" (V2X), спрямована на зниження кількості аварій та підвищення безпеки на дорогах.

Технологія V2X дозволяє транспортним засобам обмінюватися інформацією з іншими автомобілями, пішоходами, велосипедистами і навіть із дорожньою інфраструктурою, як-от світлофори та дорожні знаки. Наприклад, машини зможуть передавати дані про своє місце розташування, швидкість і стан дороги в реальному часі.

Це особливо корисно в ситуаціях з поганою видимістю, наприклад, коли автомобіль перебуває за поворотом або рухається за умов густого туману.

В пробці, фото - Getty Images

Популярні новини зараз

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Зима буде без світла: тривожний прогноз

Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Як V2X допоможе зменшити аварійність?

Ідея полягає в тому, що якщо автомобілі заздалегідь знатимуть про наближення інших машин, про ситуацію на дорозі або про пішоходів, які переходять дорогу, вони зможуть запобігти потенційним аваріям.

Наприклад, якщо автомобіль виявить, що попереду хтось різко гальмує, він зможе заздалегідь знизити швидкість, запобігаючи зіткненню.

За оцінками Національної адміністрації безпеки дорожнього руху США, у 2023 році внаслідок автокатастроф загинули 40 990 людей. Міністерство транспорту вважає, що широке впровадження V2X може суттєво знизити цю сумну статистику, запобігаючи сотням тисяч аварій та рятуючи життя.

ДТП

Плани щодо впровадження V2X

Міністерство транспорту планує до 2036 повністю розгорнути V2X по всій Національній системі автомагістралей США. У 75 найбільших містах планується впровадити технологію на 85% регульованих перехресть, а також випустити щонайменше 20 моделей автомобілів, що підтримують V2X.

У найближчій перспективі, до 2028 року, агентство планує встановити V2X на 20% національних магістралей та на 25% перехресть у великих містах.

затори, фото Pxhere

Підтримка та скепсис

Багато експертів підтримують використання V2X, вважаючи, що вона має потенціал значно підвищити безпеку на дорогах. Національна рада з безпеки на транспорті США зазначає, що якби цю технологію було запроваджено раніше, вона могла б запобігти безлічі смертельних аварій за останні десятиліття.

З іншого боку, є скептики, які вказують на складні питання, пов'язані з кібербезпекою та нормативною базою.

Адміністрація Обами вже намагалася зробити зв'язок між транспортними засобами (V2V) обов'язковою функцією нових автомобілів, але цей план скасували при адміністрації Трампа. Наразі Міністерство транспорту розглядає новий підхід, щоб знову запустити процес запровадження цієї важливої ​​технології.

Нагадаємо, колишній голова Google застосує ШІ для військових потреб України: відео з росіянами "звели" його з розуму

Раніше ми писали про те, що "З'їв, і зарядився на перемогу": японці створили для геймерів кашу з кофеїном

Крім того, Знай.ua повідомляв, астрономи відправлять ШІ на пошуки інопланетян – готують міжзоряні переговори