У 2024 році українці почали масово позбавлятися старих авто. Запити на утилізацію машин потроїлися, і це не дивно: через бойові дії десятки тисяч автомобілів виявилися непридатними для їзди.

Давайте розберемося, що таке утилізація, де її оформити та що відбувається з авто далі.

Утилізація авто – це добровільна процедура, яка допомагає оновлювати ринок машин. Коли авто більше не підлягає ремонту, його можна зняти з реєстрації та утилізувати. Цю послугу можна отримати у сервісних центрах МВС або Центрі надання адмінпослуг безкоштовно.

Для утилізації авто власник повинен подати заяву, надати паспорт чи ID-картку та реєстраційний номер платника податків. Також потрібні технічний паспорт та номерні знаки, якщо вони є. Якщо ні – слід пояснити причину.

Старе авто / фото: Pixabay

Популярні новини зараз

Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат

Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили

Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього

У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах

Показати ще

Для юридичних осіб процедура трохи складніша: потрібен акт службового розслідування, довіреність на авто, наказ на призначення відповідальної особи та довідка про порушення кримінальної справи, якщо номери чи техпаспорт вкрали.

Що відбувається з авто після утилізації?

Після утилізації автомобіля його доля не цікавить сервісний центр. Власник може здати його на металобрухт або залишити у гаражі. В Україні немає відповідальності за неправильно утилізовані або кинуті авто, і немає контролю за машинами, які знято з обліку для утилізації.

Автомобіль можна продати компаніям ліцензованим на утилізацію. Вони розбирають машину на запчастини та переробляють метал. Запчастини можна продати самостійно через онлайн-платформи чи на авторинку.

Старе авто / фото: Pixabay

Реальні приклади та вартість

На сайтах можна знайти оголошення про прийом авто на металобрухт. Один із постачальників послуг розповів, що для цього потрібно мати документ про утилізацію, щоб переконатися, що машина не значиться ні за ким. Зазвичай власник отримує близько 2000 грн за старе авто.

Нагадаємо, а ось може стати пекельною пасткою: у спеку салон нагрівається до 70 градусів всього за годину

Раніше ми писали про те, що за "скручування" пробігу авто доведеться заплатити: 17 000 грн - ще не межа

Крім того, Знай.ua повідомляв, перетин кордону стане квестом: прикордонникам дадуть повну свободу дій – перевірятимуть усіх