Закон про визнання самокатів та моноколес транспортними засобами підписав президент Зеленський.

Відповідний законопроєкт № 8172 підписав президент Володимир Зеленський, у ньому врахували рекомендації, напрацьовані велоспільнотою.

Електросамокат Фото: скрні відео

У документі вперше дано вичерпне визначення "легкого персонального електричного транспорту" й чітко розділено поняття:

  1. легкий персональний електричний транспортний засіб, що оснащений електричними тяговими двигунами потужністю до 1000 Вт, має максимальну конструктивну швидкість до 25 км на годину;
  2. низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб, який оснащено електричними тяговими двигунами, має максимальну конструктивну швидкість, що є меншою або дорівнює 50 км на годину, та споряджену масу не більш як 600 кг.

Електросамокати, фото: скріншот з відео

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Показати ще

Координатор U-Cycle Богдан Лепявко коментує прийняття законопроєкту. Він зазначає, що пристрої, які їдуть з більшою швидкістю ніж 50 км/год не підпадають в ці категорії, ймовірно, вони розглядатимуться, як мотоцикли.

Визначення в законі представляє ці пристрої як транспортні засоби й в разі будь-яких пригод користувач такого пристрою вже 100% водій ТЗ, а не пішохід. Це значно спрощує трактування і знімає ряд казусів та питань, які вже встигли виникнути й широко обговорювалися.

Наразі в Правилах дорожнього руху відсутнє визначення електросамоката, однак, якщо електросамокат або моноколесо підпадає під визначення "транспортний засіб", то йому, згідно з ПДР, забороняється їздити тротуарами та пішохідними доріжками.

Нагадаємо, ми писали, що Тарас Тополя та "Антитіла" стануть частиною комп'ютерної гри про хоробрих воїнів ЗСУ.

Як повідомляв "Знай.ua" в додатку Helsy запустили термінові онлайн-консультації: скільки треба заплатити за 15 хвилин.

Також "Знай.ua" інформував, в Україні змінилися ціни на бензин, дизель та скраплений газ: скільки доведеться заплатити на АЗС.