Водії, які їздять на авто, які мають обов'язково проходити плановий технічний огляд, запитують - чи потрібно пред'являти копам протокол техогляду. Відповімо відразу, що поліцейські, якщо водій не надасть документів, то його можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Проте будь-які штрафи та навіть вимоги не відповідають нормам закону – водій не зобов'язаний пред'являти інспектору на місці зупинки протокол техогляду.

Проте, копи зобов'язані самостійно перевірити факт проходження автомобілем технічного контролю. Ось такий феномен. Про це пише "Дорожній адвокат".

Перевірка документів, скріншот: YouTube

Відповідно до пункту 31.3.б ПДР забороняється експлуатація транспортних засобів, якщо вони не пройшли обов'язковий технічний контроль (для транспортних засобів, що підлягають такому контролю).

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Показати ще

У статті 35 Закону України "Про дорожній рух" перераховано категорії транспортних засобів, що підлягають обов'язковому технічному контролю.

Перевірка документів, скріншот: YouTube

Пунктом 2.4 ПДР передбачено, що на вимогу поліцейського водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:

- пред'явити для перевірки документи, зазначені у пункті 2.1 ПДР (2.4.а);

- дати можливість оглянути транспортний засіб, у тому числі провести з використанням спеціальних приладів перевірку технічного стану транспортних засобів, які підлягають обов'язковому технічному контролю (2.4.в).

У пункті 2.1 ПДР наведено вичерпний перелік документів, які має надати водій для перевірки. Це, зокрема, посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, страховий поліс. Однак у зазначеному переліку відсутній такий документ, як протокол технічного огляду транспортного засобу.

Таким чином, у водія відсутній обов'язок мати при собі та пред'являти на місці зупинки для перевірки протокол технічного огляду автомобіля.

Відповідно накладений штраф за непред'явлення на місці зупинення протоколу технічного огляду є незаконним та підлягає скасуванню в установленому законом порядку.

Як виявити скручений пробіг на автомобілі: ознаки, які вказують, що вас намагаються обдурити.

Раніше повідомлялося, що в Україні водії знайшли спосіб не платити великий штраф: "дірка" в законі.

Також, без папірця – 17 тисяч штрафу: які авто мають обов'язково потрапити на техогляд у 2023 році.