Для всіх наших читачів, які стосуються водіння авто, є кілька важливих новин. Справа в тому, що в соціальних мережах почали частіше з'являтися скарги на те, що поліцейські почали фіксувати порушення правил дорожнього руху на свій мобільний.

Українські юристи заявляють, що такі дії з боку копів протизаконні.

Про це стало відомо завдяки повідомленню експертів порталу "Дорожній адвокат".

Поліція, авто, скріншот: YouTub

Трапляється так, що поліцейські фіксують порушення на свій телефон або роблять фіксацію під час розгляду адміністративної справи. Згодом правоохоронці пред'являють дані відео в суді як докази порушення ПДР.

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Однак, на думку юристів, подібні маніпуляції не відповідають чинному законодавству України. Зроблені патрульними відеозаписи на особисті телефони не можуть бути допустимими доказами щодо порушень правил дорожнього руху. Тим більше, що за фіксацію на свій особистий телефон інспектор може понести дисциплінарну відповідальність.

Що можуть використовувати копи

Список дозволених для застосування технічних пристроїв, а також вимоги щодо їх використання прописані в Інструкції із застосування органами поліції технічних приладів, які мають функції фото, кінозйомки, відеозапису, затвердженого наказом МВС України від 18.12.2018 №1026.

Поліція, штраф, скріншот: YouTube

Поліції дозволяється застосовувати портативні відеореєстратори на форменому поліцейському одязі, встановлені відеореєстратори на службових транспортних засобах, стаціонарні відеокамери в цілодобовому режимі. У списку є системи відеозапису на безпілотних літальних апаратах.

Але в цьому списку немає таких пристроїв як мобільні телефони або смартфони. Тим паче особисті. Таким чином, Інструкція №1026 не дає поліцейським право здійснювати відеофіксацію порушень правил дорожнього руху чи процедуру розгляду адміністративних справ особистими мобільними телефонами.

Нагадаємо, нахабство – друге щастя: українець придумав, як уникнути евакуації авто за неправильне паркування.

Раніше повідомлялося, українців попередили про штраф у 34 тисячі, виписати можуть будь-кому.

Також, можна знайти і дешевше за 20 гривень за літр: в Україні продовжують падати ціни на автогаз.